Formandens beretning 2024

Oxalsyrebehandling
Lørdag den 16. december 2023 havde vi udlevering af færdigblandet oxalsyre til behandling mod varroamider. Foreningen bød på kaffe og rundstykker til fremmødte medlemmer. 36 medlemmer (2023: 30 medlemmer) havde bestilt oxalsyre til samlet 127 familier (2023:137 familier). Camilla Schabert og Torsten Lyster viste oxalsyre-drypning i skolebigården.


Vintermøder
Vinterhalvårets fællesmøder, som vi arrangerer i fællesskab med de øvrige fynske biavlerforeninger bød på mange spændende foredrag og workshops, men desværre også to aflysninger. Begge på grund af for få tilmeldinger (temadag: Biavl – mere end honning og varroa og Carina Salling Damgaard Madsen: Kreativ madlavning med honning som ingrediens). Workshoppen Cremekursus, som vores forening igen i år stod for, blev gennemført to gange, henholdsvis på 4-kløverskolen i Ørbæk (16 deltagere) og Brylle skole. Vi stod også for kursus i mjødbrygning, som blev afholdt på Kold College og med brygmester Christina Munk som underviser. Vi var et fuldtegnet hold på 15 deltagere, som havde en både hyggelig og lærerig eftermiddag med mjødbrygning.

 

Det er igen i 2024-2025 alle de 9 fynske biavlerforeninger som samarbejder om fælles foredrag,kurser, workshops og temadag. Den nye sæson er allerede godt i gang. Den 5. november holdt Erling Atzen foredrag i Stenstrup med titlen ”Min biavl”. På lørdag den 16. november er der cremekursus i Ørbæk (tilmeldingsfristen er desværre passeret, 13 tilmeldte) og lørdag den 30. november i Brylle (tilmeldingsfrist senest den 22. november, 5 tilmeldte).

 

Næste arrangement er tirsdag den 16. januar 2025 med Alice Nøhr: ”En aften i bihaven”, Ringe Bibliotek.

 

Jeg vil gerne slå et ekstra slag for inspirationsdagen den 1. februar 2025 med titlen: ”Pollen, propolis, bibrød og voks. Hvad kan det bruges til?” Temadagen i 2024 med samme fokus og emner blev desværre aflyst. Dette syntes jeg var synd, da pollen, propolis, bibrød og voks har mange
anvendelsesmuligheder, som gerne må spredes til flere.

 

Kursus for nye biavlere
Onsdag den 3. april startede vi kursus for nye biavlere, i år med 6 deltagere. Der var, som tidligere år, 5 undervisningsaftener inde i mødelokalet i Kaliffenlund. Herefter fortsatte undervisningen ude i skolebigården hver onsdag indtil august. Undervisningen i skolebigården var første gang (8. maj)
forbeholdt kursusdeltagerne. Fra den 15. maj var undervisningen kombineret med åben skolebigårdfor alle medlemmer. Åben skolebigård foregik igen i år efter et arbejdsprogram, som på forhånd var udsendt til alle medlemmer. Erfaringen fra 2024 var, at vi kom for sent i gang med at passe bierne.
Så i 2025 begynder vi med den teoretiske undervisning allerede onsdag den 26. marts og i bigården onsdag den 30. april, men mere herom på et senere tidspunkt.


Slyngning
I foreningen slyngede vi forårshonningen onsdag den 5. juni og vi pressede sommerhonning onsdag den 24. juli. Hver gang var der mulighed for kursisterne at købe nyslynget/nypresset honning, så man på den måde kunne opleve at få andel i høsten, som belønning af hele biavlens
arbejdsindsats. Der er også lavet nye aflæggerfamilier (4 stk.) til kursisterne. Stort tak til alle, som har deltaget i arbejdet i skolebigården, ikke mindst Flemming for god instruktion og svar på mange spørgsmål.

Sværmning
Sæsonen 2024 har ikke været noget udpræget sværmningsår. Der var kun et par sværmninger i skolebigården i år.


Flow hive
I 2024 har vi tappet mindre flydende honning end i 2023. Vi har solgt flydende honning til deltagere ved åben skolebigård.


Sommerudflugten
Foreningens sommerudflugt gik i år til Birgit og Karsten Mengels have og slyngerum m.m. Vi var ca. 30 medlemmer, som fik en fantastisk fremvisning og gennemgang af Birgit og Karsten af dels deres bigårde og dels deres slyngerum med egen konstrueret pneumatisk honningpresse, som fikmange anerkendende blikke og bemærkninger. Den var bygget af Karstens tilhåndsværende rustfrie rørdele og lign., bl.a. bunden af en tidligere mælketank. Det var en pragtfuld aften i et fantastisk sommervejr, hvor man kunne sidde ude til efter kl. 22. Det kan man savne her i november.


Det Fynske Dyrskue
Det Fynske Dyrskue i Odense blev i år afholdt den 7. - 9. juni. Vores forening var igen med på den fælles stand, som vi har sammen med de øvrige fynske biavlerforeninger. Medlemmer fra de deltagende foreninger bemandede igen i år standen, som dels solgte honning og dels viste andre
sider af biavl og bestøvning. Regnskabet viste et lille underskud på 2.610 kr., som er dækket af Danmarks Biavlerforening. Vi har efter dyrskuet holdt et evalueringsmøde, og til næste år vil vi forsøge at opdele udstillingen, så der er noget, der fokuserer på biavleren og noget, der fokuserer på,
hvad bierne laver. Jeg håber meget, at vi får mulighed for at deltage i 2025 igen, fordi det er en god måde at vise bier og biavl til et bredt publikum


Grillaften
Arbejdet i skolebigården blev afsluttet med grillaften onsdag den 7. august. Det var en regnfuld aften, så i 2024 måtte vi sidde indendøre. Den aften målte jeg hjemme ca. 40 mm nedbør. Der var 27 tilmeldte ved grillaftenen, hvilket var lidt færre end de tidligere år. Det var mit indtryk, at alle deltagere havde en meget hyggelig aften. Vi kan nu sige, ”som sædvanligt” stod Martin Schabert for grillningen og igen med god succes. Mange tak til Martin for indsatsen samt alle andre for planlægning, forarbejde og deltagelse denne aften.


Slyngning
I løbet af året har honningslyngen været udlånt 20 gange (2023: 23) og pressen 3 gange (2023: 3). Der er sket lidt mindre udlån af slyngen og samme udlån af pressen i forhold til 2023. Igen i år har vi haft lidt uheld med slyngen. Denne gang skulle der svejses på slyngens ”kurv”, hvor rammerne sættes ved slyngningen. Slyngen blev med Frede Madsens hjælp repareret og har kørt hele 2024 uden problemer. Mange tak for hjælpen fra Frede. Nu ønsker jeg igen et år, 2025, hvor der ikke bliver noget at skrive om slyngen. Vi må se om det lykkes.


Skolebigården
Nu er bierne indvintret: en familie i trugstade, en familie i 12x10 opstablingsstade, to familier i langstroth opstablingsstade og en familie i flow-hive, i alt fem bifamilier. Det er samme antal stader som ved indvintringen 2023. Der er fodret i alle stader og givet Apiguard til et stade, tymolstrimler til et stade og myresyre til de øvrige 3 stader, så nu er de alle klar til vinteren.

Lørdag den 14. december giver vi oxalsyre til skolebigårdens bifamilier, og det vil vi invitere de nye biavlere og øvrige medlemmer til at se. Ved samme lejlighed planlægger vi at udlevere oxalsyreblanding til de medlemmer, som ønsker dette. Vi håber, at vi igen i år har mulighed for at slutte af med social sammenkomst med kaffe og rundstykker.


Bisløjd
I efteråret 2023 var vi 2 tilmeldte deltagere til kursus i bisløjd, som Ullerslev Husflid tilbød. Desværre var dette ikke tilstrækkeligt til et kursus, og vi blev derfor begge overflyttet til et almindeligt sløjdkursus, hvor man sagtens kan lave ting til bigården. Der har ikke været udbudt bisløjdkursus i 2024.


Danmarks Biavlerforenings lokalforeningsseminar
En gang om året inviterer Danmarks Biavlerforening alle bestyrelsesmedlemmer i lokal[1]foreningerne på seminar. Det var i år den 2. november i Ejby-hallerne.


Der er et emne fra seminaret, som jeg gerne igen i år vil nævne: Det er EU-regler for behandling af syge dyr. Vores honningbier ser stadig ud til at være omfattet af disse regler. De fælles EU-regler skal implementeres i de enkelte medlemslande, og i Danmark var første udmelding fra Fødevarestyrelsen krav om uddannelse af biavlere med flere end 1 bistade. Det ser stadig ud til, at dette ikke bliver virkelighed. Det ser også stadig ud til, at der kun må anvendes godkendte veterinære lægemidler. Organiske syrer som vi hidtil har brugt, er ikke godkendte lægemidler. Lige nu er der to godkendte veterinære lægemidler på markedet: Apiguard og Oxybee/Bienenwohl, hvor aktivt stof er henholdsvis thymol og oxalsyre. Der er således ikke noget godkendt lægemiddel med myresyre som aktivt stof. Danmarks Biavlerforening arbejder på to fronter: dels markedsføring i Danmark af godkendte lægemidler med organiske syrer og dels politisk med at udfordre EUs bestemmelser på området – er varroa en sygdom, når det er en parasit?


Medlemmer
Vi er nu i foreningen 86 (2023: 83) medlemmer. Af disse er 64 (2023: 62) også medlemmer af Danmarks Biavlerforening. Vi kan således notere en fremgang på 3 medlemmer for lokalfor[1]eningen. For medlemmer af Danmarks Biavlerforening er der også en lille fremgang. Medlems[1]tallene er pr. 31. oktober 2024.


Tak
Der skal lyde en stor tak til alle for støtte til foreningen og en særlig tak til bestyrelsen for godt samarbejde, og for det store arbejde I gør i løbet af sæsonen.


Der er også tak til Birgit, som igen i år har hjulpet ved slyngning af foreningens honning.


Jeg vil afslutte med at sige alle medlemmer mange tak for den opbakning, som jeg oplever, der er til foreningen.