Varroa behandling.
Vil man have et indtryk af varoa-trykket i sine bifamilier, kan man gøre følgende.
Fra hver familie indsamles der ca. 500 bier fra yngellejet. Disse hældes i en 100 ml beholder med tætsluttende låg. Når man gør dette, dør bierne på få minutter. Man kan også lægge dem i fryseren.
Derefter vejes/tælles bierne, så man har det præcise tal.
100 bier vejer ca. 10 gram.
Bierne fyldes i et honning glas - gerne er sekskantet. Glasset fyldes op med vand tilsat opvaskemiddel i forholdet 1/20 altså 50ml opvaskemiddel til en liter vand.
Glasset med bier og opvaskevand rystes nu kraftigt i tre minutter. Derefter hældes indholdet ned i en dobbelt honning si. Bierne, som nu ligger foroven i sierne, skylles grundigt i et par minutter med vand.
I den nederste si ligger nu de varroa mider, som sad på bierne. Så er det bare ren matematik - antal varroa delt med antal bier.
På dette tidspunkt af året (september) mener forskergruppe biavl i Flakkebjerg at:
0-5 varroa pr 100 bier er acceptabelt
5-10 varroa pr 100 bier. Det kan være kritisk
Over 10 varroa pr 100 bier. Det er kritisk
Jeg vil anbefale sammen med Danmarks Biavlerforening, at man i skolebigården følger Den Sikre Strategi. Altså bruger fri myresyre.
Se den nye side fra Danmarks Biavlerforening http://www.varroa.dk/
Flemming Alexandersen
Flow-hive stade
Vindinge Herreds Biavlerforening www.vh-biavl.dk kontakt@vh-biavl.dk